Zo bekijk je alle X-Men-films in chronologische volgorde - GoStreaming.nl (2024)

Is het weer eens tijd om je te vermaken met Wolverine, Deadpool en alle andere mutanten? In dit artikel hebben we alle X-Men-films in chronologische volgorde gezet, zodat deze chaotische tijdlijn iets overzichtelijker wordt.

De X-Men-filmreeks begon in 2000, nog voor de MCU en veel andere superheldenfilms uitkwamen. Het is dan ook een van de weinige filmreeksen over superhelden die zo lang is doorgegaan.

Het begon eerst met één trilogie, toen volgde er een origin story voor Wolverine, daarna begon er een nieuwe reeks X-Men-films, waarbij elke film zich steeds in een nieuw decennium afspeelde (met tussendoor nog wat Wolverine- en Deadpool-films) en de laatste film die uitkwam (na de overname van Twentieth Century Fox door Disney) was The New Mutants.

Hoewel de X-Men-filmreeks van Fox inmiddels dus eigenlijk afgelopen is, zal de aankomende MCU-filmDeadpool & Wolverine ongetwijfeld nog gerelateerd zijn aan deze X-Men-films. Die film zit namelijk vol met bekende gezichten uit de Deadpool-films, plus Hugh Jackman als Wolverine.

De tijdlijn van de X-Men-films is door de jaren heen eigenlijk alleen maar ingewikkelder geworden, omdat er prequels zijn gemaakt, er gebruik werd gemaakt van tijdsprongen en omdat ook nog eens het concept van tijdreizen werd geïntroduceerd (met als gevolg ook een alternatieve toekomst). Daarom hebben wij de X-Men-films in chronologische volgorde gezet, zodat het toch iets beter te volgen is

Alle X-Men-films staan tegenwoordig op Disney Plus. Zoek je nog meer om op Disney Plus te streamen? Zie dan ook onze chronologische volgordes voor alle Marvel-, Star Wars-, Alien-, Indiana Jones-, Planet of the Apes– en Pirates of the Caribbean-films.

Disney+ kost 10,99 europer maand (op ieder moment opzegbaar) of109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

In dit artikel:

Het verhaal van de X-Men-films in chronologische volgorde

De eerste X-Men-film heette ook gewoon X-Men en deze kwam dus uit in 2000. Dit was het eerste deel van een trilogie met een doorlopend verhaal en terugkerende personages. Na deze trilogie werden er echter films geïntroduceerd die zich voor én na die originele trilogie afspelen.

De chronologische volgorde begint dus eigenlijk bij X-Men: First Class en de drie directe vervolgen hierop. Het grootste deel van dit verhaal volgt Professor X, Magneto en Mystique tussen 1962 en 1992. Ze vormen eerst samen het team dat later de X-Men zal worden, maar door hun verschillende ideologieën komen Professor X en Magneto tegenover elkaar te staan (met Mystique ergens in het midden) en daar maken de grote slechteriken ook maar al te graag misbruik van.

X-Men: Days Of Future Past is het directe vervolg op First Class, maar deze speelt zich ook gedeeltelijk in een alternatieve toekomst af met versies van de personages die we in de originele trilogie zien, dus dat maakt de tijdlijn redelijk ingewikkeld.

Tussendoor speelt zich ook nog de eerste solofilm van Wolverine (Logan) af, waarin we zijn origin story zien en hier zien we ook de eerste versie van het personage dat later opnieuw wordt geïntroduceerd als Deadpool.

Na die vijf prequels volgt eindelijk de originele trilogie in de chronologische volgorde. Hier zien we Wolverine zich bij de X-Men voegen. Dat team bestaat inmiddels uit volwassenen (oudere versies van sommige personages uit de prequels), die ook leraren zijn op Professor X’s school voor mutanten.

Deze films gaat vooral over de strijd tussen Professor X en Magneto. De mensheid is bang voor mutanten en behandelt ze dan ook als tweederangs burgers. Professor X wil de normale mensen overtuigen, terwijl Magneto ze wil overheersen. Verder lijkt Jean Grey, een van de X-Men, steeds minder controle te hebben over haar krachten en dat vormt een steeds groter gevaar.

Na de originele trilogie volgen we eerst Wolverine in zijn tweede solofilm, terwijl hij weer op zichzelf leeft na de gebeurtenissen van X-Men: The Last Stand. Hij belandt dit keer in Japan op verzoek van iemand die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gered, maar de reünie is niet helemaal wat Wolverine verwacht had.

Ook de twee Deadpool-films spelen zich na alle voorgaande X-Men-films af in de chronologische volgorde. Deze twee films zijn wel direct aan elkaar verbonden, maar staan redelijk los van de rest van de tijdlijn. Er wordt wel veel gerefereerd naar de andere X-Men-films (met de nodige zelfspot).

Deadpool krijgt zijn krachten omdat hij meedoet aan geheimzinnige experimenten die hem misschien van zijn kanker kunnen redden. In de eerste film is hij uit op wraak en in de tweede film moet hij een mutantenjongen redden van iemand uit de toekomst.

Uiteindelijk spelen The New Mutants en Logan zich nog in de jaren 2020 af. Dat is een stuk verder in de toekomst dan de rest van de films. The New Mutants is een soort superhelden-horrorfilm en volgt een groep jonge mutanten die op een geheimzinnige locatie vastzitten en zich moeten verdedigen tegen nachtmerries die ineens realiteit worden.

In Logan zien we Wolverine en Professor X als een paar van de weinige mutanten die nog leven in de toekomst. Ze proberen in de eerste instantie gewoon te overleven, maar ze komen vervolgens een jong mutantenmeisje tegen, die ze moeten beschermen en naar een veilige schuilplaats moeten brengen. Er zitten namelijk gevaarlijke mensen (en een zeer bekende mutant) achter het meisje aan.

Omdat de X-Men-tijdlijn zo ingewikkeld is, kan het erg handig zijn om te weten in welke volgorde je de films het beste kan bekijken. Daarom hebben we hieronder alle X-Men-films in chronologische volgorde op een rijtje gezet, maar we hebben ze ook voor je op volgorde van release gezet, zodat je kan kiezen wat je zelf een handigere of betere volgorde vindt.

Zo bekijk je alle X-Men-films in chronologische volgorde

De X-Men-films zijn dus niet bepaald in de meest logische volgorde uitgebracht. Als je de gebeurtenissen gewoon in chronologische volgorde wil bekijken, dan hebben we hier voor jou een lijst van de films aan de hand van hun plaats op de tijdlijn. Dit is misschien voor de X-Men-films ook wel de handigste kijkvolgorde voor als je de films voor het eerst gaat kijken, omdat het anders dus erg chaotisch aan kan voelen.

Hieronder vind je dus een overzicht van alle X-Men-films in chronologische volgorde, Achter de films staan niet de releasedatums, maar het jaar (of de periode) waarin elke film zich afspeelt op de X-Men-tijdlijn.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Pluste gaan streamen:

Zo bekijk je alle X-Men-films op volgorde van release

Misschien bekijk je de X-Men-films toch liever op volgorde van release, omdat je dan beter alle verwijzingen kan begrijpen en omdat dit natuurlijk de volgorde is waar de filmmakers voor hebben gekozen. Dan zit je hier ook op de juiste plek.

Hieronder vind je namelijk een overzicht van alle X-Men-films op volgorde van release. Achter de film vind je dit keer wel het jaartal waarin de film is uitgebracht.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Pluste gaan streamen:

Dit zijn de beste X-Men-films

De X-Men-films hebben nogal wat ups en downs gehad. Sommige films zijn heel goed ontvangen en andere films worden vaak juist bespot, omdat ze nogal slecht zouden zijn. Wij zouden je aanraden om ze toch allemaal een kans te geven, zodat je het hele verhaal meekrijgt (en dan weet je ook waar Deadpool het over heeft als hij ze belachelijk maakt), maar wil je vooral even de highlights bekijken, dan zie je hieronder de films op een rijtje staan van goed tot minder goed aan de hand van hun IMDB-scores.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Pluste gaan streamen:

Aankomende X-Men-films

In principe is de X-Men-filmreeks in 2020 geconcludeerd metThe New Mutants als gevolg van de overname van Twentieth Century Fox door Disney. Alle toekomstige X-Men-films zullen dan ook deel gaan uitmaken van de MCU. De eerste MCU-film met X-Men-personages komt op 26 juli 2024 uit en dan hebben we het over de film Deadpool & Wolverine.

Ryan Reynolds en een groot gedeelte van deDeadpool– enDeadpool 2-casts keren in deze derdeDeadpool-film weer terug, maar in deze film zal Deadpool geïntroduceerd worden aan de MCU. Ook Hugh Jackman zal voor het eerst (en misschien voor het laatst) als Wolverine te zien zijn in de MCU. Het lijkt erop dat de overstap van de Fox-personages naar de MCU zal worden uitgelegd via het concept van de multiverse.

Hieronder zie je de eerste trailer voorDeadpool & Wolverine.

Alle toekomstige X-Men-films (en eventuele X-Men-series) naDeadpool & Wolverine zullen waarschijnlijk niet meer gelinkt zijn aan deze X-Men-filmreeks. Naar verwachting zal Marvel Studios in ieder geval gedeeltelijk nieuwe acteurs kiezen voor de iconische personages, wanneer deze deel uit gaan maken van de ‘Sacred Timeline’ van de MCU.

Dit jaar verscheen overigens wel nog de animatieserieX-Men ’97 van Marvel Studios op Disney Plus, maar die serie behoort niet tot de MCU en ook niet tot de wereld waarin de X-Men-films uit dit artikel zich afspelen. Die serie is simpelweg een vervolg op de geliefdeX-Men: The Animated Series uit de jaren 90.

Zo bekijk je alle X-Men-films in chronologische volgorde - GoStreaming.nl (2)

Zo bekijk je alle X-Men-films in chronologische volgorde - GoStreaming.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6109

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.